Toiletvriendelijkste gemeente van Zeeland is Veere

7 februari 2022

Op vrijdag 19 november 2021 was het Wereld Toilet Dag. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het belang van goede sanitaire voorzieningen en toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen.

In Nederland is werk aan de winkel want uit recent onderzoek is gebleken dat één op de vijf mensen regelmatig thuis blijft vanwege het gebrek aan toiletten. We kunnen dan ook wel stellen dat er sprake is van een maatschappelijk probleem. Om aandacht te vragen voor dit probleem maken wij op Wereld Toilet Dag jaarlijks de welbekende ranglijst van “de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland“ bekend. Maar niet alleen op Wereld Toilet Dag zou er aandacht geschonken mogen worden aan (de oplossing van) dit maatschappelijke probleem. Wat ons betreft zou dit altijd op de agenda horen te staan. Vandaar dat wij maandelijks gaan inzoomen op één van onze 12 provincies, waarbij wij inzicht geven in hoe de gemeenten binnen die provincie ervoor staan.

We gaan de provincies niet op alfabetische volgorde af, maar op basis van de ranglijst. In december stond de provincie Groningen centraal en in januari de provincie Flevoland. Deze maand zoomen we in op de provincie Zeeland.


De ranglijst van provincie Zeeland

De toiletvriendelijkste gemeente van de provincie Zeeland is de gemeente Veere. Met een totaal van 670 punten weten ze de eerste plek te bemachtigen.

De volledige ranglijst van de gemeenten binnen de provincie Zeeland hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet. Je leest de lijst als volgt:

Positie binnen provincie / naam gemeente / positie op de Nederlandse Ranglijst (max 1.000)

1. / Veere / positie 27
2. / Noord-Beveland / positie 45 
3. / Sluis / positie 49 
4. / Middelburg / positie 52 
5. / Goes / positie 55    
6. / Schouwen-Duiveland / positie 57
7.
/ Vlissingen / positie 136
8. / Kapelle / positie 139
9. / Terneuzen / positie 189
10. / Hulst / positie 194
11. / Borsele / positie 308
12. / Tholen / positie 329
13. / Reimerswaal / positie 334

Landelijk gezien staat gemeente Veere op een mooie positie 27 van de in totaal 352 gemeenten die Nederland rijk is. In 2020 stond gemeente Veere zelfs op de 22 positie. Hoewel dit een daling blijkt van 5 posities, zet de gemeente zich volledig in om komend jaar weer een mooie stijging te kunnen laten zien. Zo heeft Veere de afgelopen periode maar liefst 23 extra toiletten aan de HogeNood app toegevoegd en dat is nog maar het begin!

'Gemeente Veere is al een tijdje bezig om het aantal openbare toiletten te verhogen. De afgelopen jaren zijn het aantal gemeentelijke openbare toiletten verdubbelt van 9 naar 18 stuks. Alle openbare toiletten zijn gratis en dagelijks voor iedereen toegankelijk. Wij vinden het heel belangrijk voor onze toeristen dat zij weten waar zij terecht kunnen in geval van hoge nood. Daarom hebben wij ons aangesloten bij HogeNood, zodat toeristen via deze app de openbare toiletten en haar voorzieningen makkelijker kunnen vinden.' - Roderiek Gaakeer, Accomodatiebeheer gemeente Veere

Het aantal inwoners per toilet  

Om een sprekend en helder beeld te schetsen van de noodzaak voor meer toiletten voor de gemeenten binnen de provincie Zeeland hebben we per gemeente een opdeling gemaakt van het aantal inwoners per aanwezig toilet. We willen benadrukken dat bezoekers en toeristen van de gemeente hier niet bij ingecalculeerd zijn.

Zo moeten in de best scorende gemeente van deze provincie (gemeente Veere) een totaal van 665 inwoners één openbaar/opengesteld toilet delen. Bij de minst scorende gemeente (gemeente Reimerswaal) zijn het een totaal van 7.632 inwoners die samen één openbaar/opengesteld toilet moeten delen. Dat is een enorm verschil!

Het aantal personen die een toilet moeten delen is 1 van de 6 indicatoren waarop de landelijke ranglijst is gebaseerd. Maandelijks communiceren we het aantal inwoners per toilet van alle gemeenten binnen de provincie die op dat moment in de spotlight staat via onze nieuwsbrief. Wil jij iedere maand de eerste zijn die deze data in de mailbox ontvangt? Schrijf je hier dan aan het einde van dit artikel voor in!

Ruimte voor verbetering

Wanneer je bedenkt dat het voor iedere gemeente mogelijk is om een totaal van 1000 punten te behalen; valt op dat voor de meeste gemeenten in Zeeland nog een hoop te behalen valt. Voor iedere gemeente zijn er meer dan voldoende haalbare mogelijkheden om toiletvriendelijker en daarmee niet alleen inclusiever, maar ook gastvrijer te worden. Zelfs voor de nummer één gemeente van provincie Zeeland is dit het geval. Met de inspanningen die op dit moment gemaakt worden is de kans groot dat wij ze komend jaar op een nog hogere plek op de lijst terug zullen zien keren.

Een aantal manieren waarop gemeenten toiletvriendelijker kunnen worden is door: 
1. Toiletten van gemeentelijke locaties openbaar stellen voor passanten. Denk hierbij aan de bibliotheek, het politibureau, de sporthal, een wijkcentrum, etc.
2. Plaatsen van openbare (seizoensgebonden) toiletten op drukbezochte locaties.
3. Lokale ondernemingen vragen of hun toiletten openbaar gesteld mogen worden voor passanten.
4. Het duidelijk vindbaar van toiletten door: 
- Partner te worden van HogeNood, toiletten aan te melden en data bij te houden in het HogeNood CMS
- Op locatie bordjes te plaatsen die naar het toilet toe leiden
- Toiletstickers plaatsen bij toiletlocaties om deze extra aan te duiden voor voorbijganger
5. Het houden van een duurzaam toiletbeleid zodat niet alleen nu, maar ook in de toekomst het hebben van voldoende hygiënische toiletten binnen de gemeente worden verzekerd.


Ook een toiletvriendelijke gemeente worden? Neem contact op. Wij kunnen helpen met tips, ideeën en materiaal.

De complete ranglijst van toiletvriendelijke gemeenten van Nederland 2021

Voor degenen die willen ontdekken op welke plaatst de eigen gemeente is beland is 'Complete ranglijst van alle 352 voor Wereld Toiletdag 2021' een interessant artikel. Naast alle cijfers staat hierin ook vermeld aan de hand van welke indicatoren de lijst precies tot stand is gekomen. Daarnaast hebben wij een overzichtelijke kaart online gezet die inzicht geeft in de nabijheid van alle aangemelde toiletten in de HogeNood app.

Maandelijks op de hoogte blijven van iedere provincies via de nieuwsbrief


Van nu af aan publiceren wij maandelijks een artikel waarin een van onze 12 provincies centraal staat. Als je als eerste op hoogte gesteld wilt worden van de toiletvriendelijkste gemeente van iedere provincie, schrijf je dan onderaan dit artikel in voor de nieuwsbrief. Op die manier verzeker jij jezelf ervan dat jij de nieuwste lijst in je inbox krijgt zodra deze online wordt gezet!

Note: de data gebruikt in dit artikel is een moment opname van Wereld Toilet Dag 2021, het is mogelijk dat er in de tussentijd wijzigingen hebben plaatsgevonden.