Toiletvriendelijkste gemeente van Flevoland is Zeewolde

17 januari 2021

Op vrijdag 19 november 2021 was het Wereld Toilet Dag. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het belang van goede sanitaire voorzieningen en toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen.

In Nederland is werk aan de winkel want uit recent onderzoek is gebleken dat één op de vijf mensen regelmatig thuis blijft vanwege het gebrek aan toiletten. We kunnen dan ook wel stellen dat er sprake is van een maatschappelijk probleem. Om aandacht te vragen voor dit probleem maken wij op Wereld Toilet Dag jaarlijks de welbekende ranglijst van “de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland“ bekend. Maar niet alleen op Wereld Toilet Dag zou er aandacht moeten worden geschonken aan (de oplossing van) dit maatschappelijke probleem. Wat ons betreft zou dit altijd op de agenda moeten staan. Vandaar dat wij maandelijks gaan inzoomen op één van onze 12 provincies, waarbij wij inzicht geven in hoe de gemeenten binnen die provincie ervoor staan.

We gaan de provincies niet op alfabetische volgorde af, maar op basis van de ranglijst. Afgelopen maand namen we provincie Groningen onder de loep. Deze maand zoomen we in op de provincie Flevoland.


De ranglijst van provincie Flevoland

De toiletvriendelijkste gemeente van de provincie Flevoland is de gemeente Zeewolde. Met een totaal van 574 punten weten ze de eerste plek te bemachtigen.

De volledige ranglijst van de gemeenten binnen de provincie Flevoland hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet. Je leest de lijst als volgt:

Positie binnen provincie / naam gemeente /positie op de Nederlandse Ranglijst

1. / Zeewolde / positie 88
2. / Noordoostpolder/ positie 148 
3. / Lelystad / positie 188 
4. / Almere / positie 196 
5. / Dronten / positie 296    
6. / Urk / positie 301 

Landelijk gezien staat de gemeente Zeewolde op positie 88 van de in totaal 352 gemeenten die Nederland rijk is. Hier valt dan ook zeker nog winst te behalen. Met enkele simpele stappen is het voor iedere gemeente mogelijk om hoger op de landelijke ranglijst te eindigen.

Het aantal inwoners per toilet  

Om een sprekend en helder beeld te schetsen van de noodzaak voor meer toiletten voor de gemeenten binnen de provincie Flevoland hebben we per
gemeente een opdeling gemaakt van het aantal inwoners per aanwezig toilet. We willen benadrukken dat bezoekers en toeristen van de gemeente hier niet bij
ingecalculeerd zijn.

Zo moeten zelfs in de best scorende gemeente van deze provincie (gemeente Zeewolde) een totaal van 1.760 inwoners één openbaar/opengesteld toilet delen. Bij de minst scorende gemeente (gemeente Urk) zijn het er wel 4.245 inwoners die samen één openbaar/opengesteld toilet moeten delen! 

Het aantal personen die een toilet moeten delen is 1 van de 6 indicatoren waarop de landelijke ranglijst is gebaseerd. Iedere maand communiceren we het aantal inwoners per toilet van alle gemeenten binnen de provincie die op dat moment in de spotlight staat via onze nieuwsbrief. Wil jij iedere maand de eerste zijn die deze data in de mailbox ontvangt? Schrijf je dan aan het einde van dit artikel in voor de nieuwsbrief.

Ruimte voor verbetering

Wanneer je bedenkt dat het voor iedere gemeente mogelijk is om een totaal van 1000 punten te behalen; valt op dat zelfs de nummer één gemeente van
provincie Flevoland net over de helft van het totaal aantal haalbare punten zit. Met een 88 plek op de landelijke ranglijst blijkt er dan ook nog meer dan genoeg ruimte voor verbetering te zijn. Er zijn meer dan voldoende haalbare mogelijkheden voor de gemeenten om toiletvriendelijker en daarmee niet alleen inclusiever, maar ook gastvrijer te worden.

Zo kan er onder anderen gedacht worden aan:
1. Toiletten van gemeentelijke locaties openbaar stellen voor passanten.
2. Plaatsen van openbare (seizoensgebonden) toiletten op drukbezochte locaties.
3. Lokale ondernemingen vragen of hun toiletten openbaar gesteld mogen worden voor passanten.
4. Het duidelijk vindbaar van toiletten door partner te worden van HogeNood en toiletten aan te melden en data bij te houden in het HogeNood CMS, op
locatie bordjes te plaatsen die naar het toilet toe leiden en stickers te plaatsen bij toiletlocaties zelf om deze extra aan te duiden.  
5. Het houden van een duurzaam toiletbeleid zodat niet alleen nu, maar ook in de toekomst het hebben van voldoende hygiënische toiletten binnen de
gemeente worden verzekerd.

Ook een toiletvriendelijke gemeente worden? Neem dan contact op.

VN-Verdrag handicap: verantwoordelijkheid van gemeenten

CSN-voorzitter, uroloog Prof. Ruud Bosch: ’Naar schatting blijftin elke gemeente 1 op de 20 inwoners thuis uit angst voor ‘ongelukjes.’ Diemensen raken hierdoor in een isolement. Doel van het Verdrag is dat iedereenongeacht handicap of chronische aandoening kan deelnemen aan de samenleving,dus ook als de handicap of aandoening incontinentie tot gevolg heeft. Gemeentenzijn medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het VN-Verdrag. Gemeenteradenkunnen een zet in de goede richting geven.”

De complete ranglijst van toiletvriendelijke gemeenten van Nederland 2021

Voor degenen die willen ontdekken op welke plaatst de eigen gemeente is beland hebben wij de complete ranglijst van alle 352 voor Wereld Toiletdag 2021 ook als interessant artikel waarin ook vermeld staat hoe deze lijst tot stand is gekomen. Ook is er de kaart die inzicht geeft in de nabijheid van alle aangemelde toiletten in de HogeNood app.

Maandelijks op de hoogte blijven van iedere provincies via de nieuwsbrief


Van nu af aan publiceren wij maandelijks een artikel waarin een van onze 12 provincies centraal staat. Als je als eerste op hoogte gesteld wilt worden van de toiletvriendelijkste gemeente van iedere provincie, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief aan het einde van dit artikel. Op die manier verzeker jij jezelf ervan
dat jij de nieuwste lijst in je inbox krijgt zodra deze online wordt gezet!

Note: de data gebruikt in dit artikel is een moment opname van Wereld Toilet Dag 2021, het is mogelijk dat er in de tussentijd wijzigingen hebben plaatsgevonden.