Wereld Toilet Dag 2021

Vrijdag 19 november 2021

Vandaag is het Wereld Toilet Dag. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het belang van goede sanitaire voorzieningen en toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. Het is ook de dag waarop wij traditiegetrouw samen met de MLDS en de Toiletalliantie de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland bekend maken. Dit is alweer het zesde jaar op rij dat wij deze met trots aan jullie mogen presenteren.

De toiletvriendelijkste gemeente van het jaar 2021 is gemeente Druten

De 6 indicatoren voor het bepalen van de toiletvriendelijkste gemeente 2021 

Dat gemeente Druten de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland is komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Om te kunnen bepalen welke gemeente deze eervolle titel mag dragen wordt er jaarlijks een ranglijst van alle (352) gemeenten van Nederland gemaakt. Deze ranglijst der ranglijsten komt niet zomaar stand. Om een eerlijke uitslag te kunnen geven wordt er gebruik gemaakt van een vooraf opgesteld puntensysteem. De hoeveelheid punten die een gemeente toegekend krijgt is afhankelijk van de onderstaande indicatoren:

1. Dichtheid - Het aantal inwoners verdeeld over het aantal toiletten (max. 300 punten)


2. Partner - Is de gemeente samenwerkingspartner van HogeNood (0 of 50 punten)


3. Faciliteiten - De faciliteiten per toiletlocatie. Voor hoe meer mensen het toilet geschikt is hoe hoger het aantal punten (max. 300 punten)


4. Nabijheid - De 500 meter norm, waarbij het ene toilet in de nabijheid van een ander toilet staat (max. 150 punten)


5. Openbaar - Het % toiletten van het totaal dat openbaar is ten opzichte van opengesteld (max. 100 punten)


6. Beleid - Het beleid van de gemeente. Zijn er vragen gesteld, is er een motie ingediend, is er een motie aangenomen, is er actief beleid? (max. 100 punten)

De meest en minst toiletvriendelijke gemeenten van Nederland 2021

Met een totaal van 751 punten in het gemeente Druten gelukt om de eerste plaats in de ranglijst te behouden, op de voet gevolgd door gemeente Losser die een eervolle tweede plaats weet te behouden met maar liefst 746 punten. Een nieuwe binnenkomer in de top drie is gemeente Utrecht, die met 744 punten van de vijfde plaats weet te stijgen naar de derde plaats. De derde plaats werd afgelopen jaar nog ingenomen door Gemeente Rotterdam die dit jaar met 731 punten iets is terug gezakt naar, nog steeds op een prachtige vijfde plaats in de ranglijst staat.

Helaas zijn er ook een aantal gemeenten die het er tot op heden een stuk minder goed vanaf weten te brengen. Er zijn welgeteld vijf gemeenten die met nul punten gezamenlijk onder aan de lijst bungelen. Zij voeren tot op heden helaas geen acties uit om hun gemeente toiletvriendelijk te maken. De minst presterende gemeenten zijn: 

De complete ranglijst van toiletvriendelijke gemeenten van Nederland 2021

Voor degenen die willen ontdekken op welke plaatst de eigen gemeente is beland hebben wij de complete ranglijst van alle 352 online gezet. De volgorde is van hoog naar laag, hierdoor vind je de gemeente met het hoogste aantal behaalde punten bovenaan en de minst toiletvriendelijke gemeenten onderaan. Daarnaast hebben we dit jaar ook een overzicht van de gemeenten per provincie en presenteren wij net als afgelopen jaar de kaart die inzicht geeft in de nabijheid van alle aangemelde toiletten in de HogeNood app.

Wereld Toilet Dag 2020

Waar we voorheen alleen de 50 (in inwoneraantal) grootste gemeenten in de ranglijst meenamen, nemen we sinds het lustrumjaar 2020 alle gemeenten van Nederland in onze vergelijking mee. Wil je meer weten over de uitslag van het jaar 2020 en je eigen vergelijkingen trekken? Lees dan de totstandkoming van de ranglijst 2020 of de Top 3 toiletvriendelijkste gemeenten 2020.