Toiletvriendelijkste gemeente van Groningen is Groningen

18 januari 2021

Op vrijdag 19 november 2021 was het Wereld Toilet Dag. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het belang van goede sanitaire voorzieningen en toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen.

In Nederland is werk aan de winkel want uit recent onderzoek is gebleken dat één op de vijf mensen regelmatig thuis blijft vanwege het gebrek aan toiletten. We kunnen dan ook wel stellen dat er sprake is van een maatschappelijk probleem. Om aandacht te vragen voor dit probleem maken wij op Wereld Toilet Dag jaarlijks de welbekende ranglijst van “de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland“ bekend. Maar niet alleen op Wereld Toilet Dag zou er aandacht moeten worden geschonken aan (de oplossing van) dit maatschappelijke probleem. Wat ons betreft zou dit altijd op de agenda moeten staan.

Toilet tekort: een maatschappelijk probleem

‘Uit onderzoek in opdracht van de Toiletalliantie bleek namelijk dat een gebrek aan toiletten één op de vijf mensen soms tot regelmatig thuis houdt. Onder vrouwen is dit maar liefst één op de drie. Ook geeft één op de drie mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op de levenskwaliteit,’ aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. Het aantal personen dat aangeeft ongemak te ondervinden aan het toilet te kort maakt dit tot een maatschappelijk probleem.

 

CSN-voorzitter, uroloog Prof. Ruud Bosch: ’Naar schatting blijft in elke gemeente 1 op de 20 inwoners thuis uit angst voor ‘ongelukjes.’ Die mensen raken hierdoor in een isolement. Doel van het [VN-] Verdrag [handicap] is dat iedereen ongeacht handicap of chronische aandoening kan deelnemen aan de samenleving, dus ook als de handicap of aandoening incontinentie tot gevolg heeft. Gemeenten zijn mede verantwoordelijk voor de uitvoering van het VN-Verdrag. Gemeenteraden kunnen een zet in de goede richting geven.'


Provincie Groningen: aantal inwoners per toilet

Gemeente Groningen is de toiletvriendelijkste gemeente van de provincie Groningen, gevolgd door gemeente Het Hogeland en Eemsdelta. In de koploper gemeente delen 2.482 inwoners gezamenlijk een openbaar toilet. Dat tegenover 4.059 inwoners van gemeente Pekela, de minst toiletvriendelijkegemeente van de provincie.

Het aantal personen dat een toilet deelt is 1 van de 6 indicatoren waarop de landelijke ranglijst is gebaseerd.  ‘Om een duidelijk beeld te geven van de ernst van het probleem heeft HogeNood onderzoek gedaan naar de hoeveelheid personen die binnen de gemeente één openbaar of opengesteld toilet moeten delen. Hierin zijn alleen inwoners meegenomen. Toeristen die de gemeenten bezoeken zijn nog niet eens meegeteld,’ verteld Bastiaan Meindersma – ontwikkelaar van het HogeNood platform.

De ranglijst van provincie Groningen

De volledige ranglijst van de gemeenten binnen de provincie Groningen hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet. Je leest de lijst als volgt:

Naam gemeente / Positie binnen provincie / aantal inwoners per toilet /positie op de Nederlandse Ranglijst / punten op de landelijke ranglijst (max 1000).

Groningen                / positie 1    / 2.482    / positie 124    / 534 punten
Het Hogeland          / positie 2    / 2.392    / positie 169    / 466 punten
Eemsdelta                / positie 3    / 3.039   / positie 185    / 447 punten
Oldambt                   / positie 4    / 2.392   / positie 207    / 417 punten
Westerkwartier        / positie 5    / 2.769   / positie 230    / 395 punten 
Stadskanaal             / positie 6    / 3.175    / positie 259    / 374 punten
Westerwolde            / positie 7    / 2.622   / positie 264    / 362 punten
Midden-Groningen  / positie 8    / 2.892   / positie 267    / 353 punten 
Veendam                  / positie 9    / 5.483   / positie 289   / 330 punten
Pekela                       / positie 10  / 4.059   / positie 336   / 169 punten

Ruimte voor verbetering

Het is voor iedere gemeente mogelijk is om een totaal van 1000 punten op de jaarlijkse ranglijst te behalen; er is dan ook genoeg ruimte voor verbetering bij de verschillende gemeenten. Er zijn meer dan voldoende haalbare mogelijkheden voor de gemeenten om toiletvriendelijker en daarmee niet alleen inclusiever, maar ook gastvrijer te worden.

Zo kan er onder anderen gedacht worden aan:
1. Toiletten van gemeentelijke locaties openbaar stellen voor passanten.
2. Plaatsen van openbare (seizoensgebonden) toiletten op drukbezochte locaties.
3. Lokale ondernemingen vragen of hun toiletten openbaar gesteld mogen worden voor passanten.
4. Het duidelijk vindbaar van toiletten door partner te worden van HogeNood en toiletten aan te melden en data bij te houden in het HogeNood CMS, op
locatie bordjes te plaatsen die naar het toilet toe leiden en stickers te plaatsen bij toiletlocaties zelf om deze extra aan te duiden.  
5. Het houden van een duurzaam toiletbeleid zodat niet alleen nu, maar ook in de toekomst het hebben van voldoende hygiënische toiletten binnen de
gemeente worden verzekerd.

Ook een toiletvriendelijke gemeente worden? Neem dan contact op.

Voorbeeldfunctie: gemeente Groningen in actie

Gemeente Groningen is momenteel al zeer actief bezig met het verbeteren van de toiletvriendelijkheid. Daar zetten ze zich in voor de realisatie van meer- en vindbare toiletten voor inwoners en bezoekers. Wethouder Glimina Chakor (Toegankelijkheid): ‘De mogelijkheid om naar het toilet te gaan hoort bij een gastvrije gemeente. Dit jaar komen er in de binnenstad twee toiletten bij, maar we willen vooral de zichtbaarheid van de bestaande wc’s verbeteren. Dat doen we met de HogeNood-app, zodat mensen de keuze voor een toilet vooraf kunnen bepalen op basis van bijvoorbeeld afstand, foto’s en faciliteiten.’

De complete ranglijst van toiletvriendelijke gemeenten van Nederland 2021

Voor degenen die willen ontdekken op welke plaatst de eigen gemeente is beland, hebben wij een artikel over de complete ranglijst van alle 352 gemeenten geschreven. Hierin staat vind je je eigen gemeente terug en ontdek je hoe de lijst tot stand is gekomen. Ook hebben wij een kaart ontwikkelt die inzicht geeft in de nabijheid van alle aangemelde toiletten in de HogeNood app.

Maandelijks op de hoogte blijven van iedere provincies via de nieuwsbrief


Van nu af aan publiceren wij maandelijks een artikel waarin een van onze 12 provincies centraal staat. Als je als eerste op hoogte gesteld wilt worden van de toiletvriendelijkste gemeente van iedere provincie, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief aan het einde van dit artikel. Op die manier verzeker jij jezelf ervan dat jij de nieuwste lijst in je inbox krijgt zodra deze online wordt gezet!

Note: de data gebruikt in dit artikel is een moment opname van Wereld Toilet Dag 2021, het is mogelijk dat er in de tussentijd wijzigingen hebben plaatsgevonden.