Onderzoek leidt tot nieuwe toiletnorm voornatuurgebieden 

27 mei 2021, Amersfoort – Uit onderzoek van de Toiletalliantie blijkt dat er veel te weinig openbare en opengestelde toiletten zijn in Nederlandse natuur- en recreatiegebieden. Veel mensen kunnen daardoor niet onbezorgd genieten van de natuur. Na de eerdere toiletnorm voor stads- en dorpscentra en drukke voetgangersgebieden (om de 500 meter een toilet), lanceert de Toiletalliantie vandaag een toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden:

Om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden.

 

Drukte in de natuur, maar tekort aan toiletten

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: “De afgelopen tijd hebben we massaal de natuur herontdekt. Veel nieuwe natuurgenieters zijn er toen achter gekomen wat we eigenlijk allang wisten: dat er bijna geen toiletten in het groen zijn. Dit belemmert mensen erop uit te trekken.”

Volgens het onderzoek, vandaag gepubliceerd via een whitepaper, zijn toiletten in natuurgebieden in het buitenland veel normaler. In Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook de Alpenlanden zijn recreanten al jaren gewend aan toiletten zonder waterspoeling. Ook in Nederland zijn veel verschillende creatieve mogelijkheden, maar deze worden nauwelijks gebruikt; vooralsnog blijft het vooral bij het openstellen van toiletten in bezoekerscentra. Met alle problemendoor vervuiling met papieren zakdoekjes en vertrapte planten naast de paden van dien. “Met deze toiletnorm in de hand kunnen provincies, terreinbeheerders en recreatieschappen aan de slag. Zodat fietsers en wandelaars de zekerheid krijgen, dat ze elke één tot anderhalf uur een toilet tegenkomen”, aldus Tool.

HogeNood-app

Steeds meer gemeenten maken afspraken met horeca, winkels en dienstverleners over het openstellen van toiletten voor passanten met hoge nood. Deze ondernemers geven dat vaak aan meteen sticker op de deur en een vermelding in de HogeNood-app. Hjalmar Duif, woordvoerder van HogeNood: “We zien nu gelukkig ook steeds meer overheden in het buitengebied deze afspraken maken. Zo zet Recreatieschap Noord-Holland nu veel toiletten in de app. Op de plekken waar geen horeca zit, kan je dan zo’n droogtoilet neerzetten. Als je dit vervolgens in de app zet dan kunnen recreanten het ook makkelijk vinden.”

Toiletalliantie

Een op vier mensen met een spijsverteringsziekte geeft aan regelmatig thuis te blijven uit angst om geen toilet te vinden. Dat kan en moet anders. Samen met gemeenten, winkeliers en horeca-ondernemers wil de Toiletalliantie er voor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland. In steden en dorpen en ook in de natuur.

Het initiatief voor de Toiletalliantie is genomen door de Maag Lever Darm Stichting. De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties en heeft als missie om voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te hebben. Zodat ervoor de 2 miljoen mensen met een spijsverteringsziekte, de 1,5 miljoenblaaspatiënten en iedereen die onderweg af en toe een toilet nodig heeft, altijd een WC in de buurt is.


Zie voor meer informatie: www.waarkaniknaardewc.nl of www.mlds.nl.