Een paar weken terug lieten wij 2 icons zien die we hadden ontwikkeld om in de toekomst genderneutrale toiletten mee aan te kunnen duiden in onze app. We stelden hierbij de vraag:

Welk genderneutraal toilet icon heeft jouw voorkeur? 

Hier kwamen veel begrijpbare reacties uit voort en dit heeft ons aan het denken gezet. Op basis daarvan zijn de bovenstaande nieuwe icons ontworpen, waarbij de witruimte bij de rechter versie groter is dan bij de linker. Meer uitleg over hoe dit icon tot stand is gekomen, waarom een icon nodig is en waarom er niet voor een ‘toilet’ icon is gekozen die meerdere malen werd voorgesteld geven wij hieronder. Daarnaast horen wij ook dit keer graag wat jullie van de icons vinden: welke heeft jouw voorkeur? Deel jouw mening met ons op de socials!

1. Waarom willen jullie dat er een genderneutraal icon in de app komt? 😮

De reden dat wij een genderneutraal icon in de app plaatsen is omdat er, gelukkig, steeds meer genderneutrale toiletten zijn. Sommige mensen vinden het niet prettig om naar een specifiek ‘mannen’ of ‘vrouwen’ toilet te gaan. Bijvoorbeeld mensen die midden in transitie zitten, die zich mannelijk noch vrouwelijk voelen (non-binair) of misschien juist een beetje van beide (binair). Dit kan leiden tot ongemak, het uitstellen van het toiletbezoek of bij het maken van een keuze tot vraagtekens bij andere toiletbezoekers (een reactie die vaak gebaseerd is op uiterlijke kenmerken die zeker niet kloppend hoeft te zijn). Op een genderneutraal toilet is iedereen welkom en daarom voor velen een prettige uitkomst. We willen de personen die liever gebruik maken van dit type toilet het zo gemakkelijk mogelijk maken om deze te kunnen vinden.

2. Wat is de gedachtegang achter het nieuw ontworpen icon voor de HogeNood app? 🚾

De gedachte achter het nieuw ontworpen icon is simpel. Allereerst is hier geen mannelijke of vrouwelijke vorm in te herkennen. De rechte vorm en witruimte van het lijf haalt kenmerkende elementen, waarmee het geslacht vaak wordt aangeduid, vrij letterlijk uit de vergelijking. Daarnaast kan je uit het lijf ook de symbolische betekenis van het = (is gelijk aan) teken afleiden, want iedereen is gelijk aan elkaar en iedereen is welkom op het toilet.


3. Waarom gebruiken jullie niet gewoon een toilet icon? 🚽

We hebben veel voorstellen gezien om een simpel toilet als icon te gebruiken. Dat zou uiteindelijk zeker de mooiste manier zijn om een toilet die voor iedereen toegankelijk is aan te geven. Voor op een toiletdeur lijkt het toilet icon ons ook zeker de meest praktische manier om dit aan te geven zonder dat mensen zich in een hokje geplaatst voelen (lees vraag 4 voor meer informatie hierover).

Wij denken alleen dat een genderneutraal toilet met dit icon in de app aangeven op dit moment nog tot teveel verwarring en/of onduidelijkheid zal zorgen. Het toilet icon draagt voor de meesten de betekenis ‘hier is een toilet’ en heeft niet de associatie met een genderneutraal toilet. Onze app is bedoeld om alle toiletten aan te geven, maar ook juist de verduidelijking voor wie het toilet toegankelijk is en welke faciliteiten er op het toilet aanwezig zijn. Daarom hebben we ook icons voor een mannen-, vrouwen- en rolstoelstoegankelijk toilet evenals een prullenbak, verschoningstafel en Eurokey sleutel. Als genderneutrale toiletten het ‘toilet’ icon zouden dragen dan is er een grote kans dat de vraag bij gebruikers ontstaat of de locaties die dit icon niet dragen (alle niet genderneutrale toiletten) mogelijk geen toiletten zijn maar een andere functie hebben. Ook wordt het verwarrend wanneer er op een locatie een genderneutraal toilet is naast een mannen en vrouwen toilet. In dat geval zou er een toilet icon én een mannen én een vrouwen icon te zien zijn. Voor velen zou het in dit geval nog steeds lijken alsof er een toilet aanwezig is die toegankelijk is voor mannen en vrouwen, niet dat er sprake is van een genderneutraal toilet. Deze problemen willen wij voorkomen. Om de app voor onze gebruikers zo praktisch en duidelijk mogelijk te houden valt onze keuze er daarom op om (voor nu) in de app zelf wel gebruik te maken van een specifiek genderneutraal icon.

Dat gezegd hebbende is het voor ons daarnaast wel mogelijk om in ons contact met genderneutrale toileteigenaren het advies te geven een toilet icon op de deur zelf te plaatsen. zo kunnen we de drempel om op locatie aangekomen naar binnen te stappen wel zo laag mogelijk proberen te houden. Waarom dit een drempel zou kunnen zijn lees je hieronder.

4. Is er iets mis met een genderneutraal icon op de toiletdeur? 🤔

Op sommige locaties is er een mannen toilet, een vrouwen toilet én een genderneutraal toilet. Het is natuurlijk al geweldig dat deze toiletten steeds vaker geplaatst worden en er op die manier rekening wordt gehouden met alle mensen in onze samenleving. Wel hebben we vernomen dat het plaatsen van een genderneutraal icon op de deur van dit type toilet nog steeds een drempel kan vormen voor mensen om naar binnen te stappen. Dit omdat dit bij sommigen het ongewenste gevoel kan creëren van afzondering en in een hokje gestopt worden. Heb jij en genderneutraal toilet en wil je ook dit gevoel voorkomen? Dan hebben we een simpele en snelle oplossing voor je: zet in plaats van een genderneutraal icon een toilet icon op de deur. Zo weet iedereen wat er zich achter de deur bevindt en dat hier vrij gebruik van gemaakt kan worden, onafhankelijk van je gender.

Wil je meer weten? Hier zijn een paar interessante *artikelen over dit onderwerp: 

*Weet jij andere interessante artikelen die hier een goede toevoeging aan zouden kunnen zijn? Laat het ons weten!

Wij hopen met dit artikel voldoende informatie te geven over onze motivatie over het icon. Mochten er in de tekst fouten staan met betrekking tot bepaalde termen of opvattingen die (onbedoeld) een gevoelige snaar raken, geef dit dan vooral aan ons door. Hoewel wij onze eigen kijk hierop hebben staan we er zeker voor open om hiervan en hierover te leren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Al meer dan 6,000 nieuwsleden. Conform regelgeving AVG.