Wereld Toilet Dag 2023


Morgen is het Wereld Toilet Dag. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het belang van goede sanitaire voorzieningen en toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. Het is ook de dag waarop wij traditiegetrouw samen met de MLDS en de Toiletalliantie de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland bekend maken. Dit is alweer het achtste jaar op rij dat wij deze met trots aan jullie mogen presenteren.

De toiletvriendelijkste gemeente van het jaar 2023 is gemeente West Maas en Waal

Onze missie: toegankelijke toiletten te allen tijde voor iedereen

Een goede dekking van hygiënische en toegankelijke toiletten binnen alle gemeenten in Nederland die voldoen aan de door de Toiletalliantie opgestelde normen is het doel waar HogeNood en de Toiletalliantie gezamenlijk naar streven. Waarbij het onze missie is om toegankelijke toiletten te allen tijde voor iedereen vindbaar te maken. Iedere Nederlander heeft een toilet nodig. Zeker de mensen die door het gebrek aan toiletvoorzieningen uit angst voor gênante situaties in spanning zitten om op pad te gaan of helemaal de deur niet uit durven. Iets wat veelvuldig voorkomt bij mensen met bijvoorbeeld spijsverteringsklachten, stoma of incontinentie. Daarnaast is toegang hebben tot een hygiënisch toilet goed voor de Nederlandse gezondheid. Dit voorkomt onder andere dat mensen hun behoeften ophouden en/of minder gaan drinken voordat ze op pad gaan. Met andere woorden: voor zowel inwoners als bezoekers van gemeenten zijn voldoende hygiënische en toegankelijk toiletten een hele opluchting! Hierdoor kan iedereen genieten van een toegankelijke, inclusieve en gastvrije gemeente.

Ranglijst toiletvriendelijkste gemeente Nederland 2023

Met een totaal van 791 punten is het gemeente West Maas en Waal gelukt om van de 283e plaats vorig jaar naar de eerste plaats op de ranglijst te stomen. Op de tweede plaats staat gemeente Amersfoort die met 767 punten van de derde naar de tweede plaats is gestegen. De derde plaats wordt ingenomen door de gemeente Veere met 750 punten.

De gehele lijst is te vinden in deze ranglijst tabel

De 6 indicatoren voor het bepalen van de ranglijst toiletvriendelijkste gemeente 2023

Dat gemeente West Maas en Waal is de meest toiletvriendelijkste gemeente van Nederland is komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Om te kunnen bepalen welke gemeente deze eervolle titel mag dragen wordt er jaarlijks een ranglijst van alle 342 gemeenten van Nederland gemaakt. Om een eerlijke uitslag te kunnen geven wordt er gebruik gemaakt van een vooraf opgesteld puntensysteem. De hoeveelheid punten die een gemeente toegekend krijgt is afhankelijk van de onderstaande indicatoren:

  1. Dichtheid - Het aantal inwoners verdeeld over het aantal toiletten (max. 300 punten)
  2. Faciliteiten - De faciliteiten per toiletlocatie. Voor hoe meer mensen het toilet geschikt is hoe hoger het aantal punten (max. 300 punten)
  3. Nabijheid - De 500 meter norm, waarbij to niet meer dan 500 meter uit elkaar vandaan staan (max. 150 punten)
  4. Openbaar vs. Opengesteld - % Openbare toiletten van het totale aantal toiletten binnen de gemeente (max. 100 punten)
  5. Beleid - Welk beleid heeft de gemeente voor toiletten. Zijn er vragen gesteld, is er een motie ingediend, is er een motie aangenomen, is er actief beleid? (max. 100 punten)
  6. Partner - Is de gemeente samenwerkingspartner van HogeNood (0 of 50 punten)

Wil jij nu ook partner worden van HogeNood? Bekijk de stappen of vul meteen het contactformulier in.

In de media

In de media wordt in sommige artikelen over een rapportcijfer gecommuniceerd waarbij het behaalde punten is gedeeld door 100. De nummer 1 gemeente West Maas en Waal heeft 791 punten en dus een rapportcijfer van 7,9.