De Toiletalliantie roept formerende partijen op tot actie!

Het is de Week van de Toegankelijkheid. Een mooi moment voor de Toiletalliantie om aandacht te vragen voor het grote tekort aan openbare toiletten in Nederland.

Er zijn teveel mensen die last hebben van het te kort aan openbare toiletten. Wist je namelijk al dat...

🚽 ... 1/3 van de Nederlanders stelt dat hun levenskwaliteit lijdt onder het tekort aan toiletten?

🚽 ... 1/5 regelmatig thuis blijft uit angst op pad geen toilet te vinden?

Daarnaast blijkt uit een peiling van het MAX Opinie Panel onder 3000 deelnemers dat...

🚽 ... 2/5 bij gebrek aan een fatsoenlijk toilet wel eens een natte broek of erger heeft gehad.

🚽 ... 2/3 zich bij gebrek aan een fatsoenlijk toegankelijk toilet zich schuldig maakt aan wildplassen- of poepen.

🚽 ... 48% zich beperkt voelt in zijn of haar bewegingsvrijheid door het tekort aan toegankelijke toiletten.

🚽 ... 83% van mening is dat er een te kort is aan openbare toiletten.

🚽 ... 81% het vinden van openbare toiletten als zeer lastig ervaart.

De cijfers liegen er niet om; er wordt in Nederland een (te) groot ongemak ervaren door het tekort aan toiletten. Geen gekke conclusie, gezien naar het toilet kunnen gaan bij hoge nood een basisbehoefte is van ieder persoon. Wat wel bijzonder is, is dat het met de openbare toiletvoorziening in Nederland zo slecht geregeld is. Helemaal gezien wild plassen en poepen in ons land kan leiden tot een dikke boete. Mensen die hier het meest onder lijden zijn onder anderen zwangere vrouwen, ouderen, mensen die een stoma dragen, een zwakke blaas hebben of last hebben van een andere lichamelijk aandoening zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Vooral zij worden ernstig beperkt in hun bewegingsvrijheid, wat in sommige gevallen leidt tot isolement en vereenzaming. Dit is in strijdt met het VN-verdrag Handicap dat 5 jaar geleden door het rijk is getekend en geratificeerd.

Het kan ook anders

In de 5 jaar dat het VN-verdrag Handicap is getekend, is het gemeenten nog niet gelukt om op toilet gebied aan te voldoen. Gemeenten als Utrecht en Rotterdam streven na druk vanuit hun gemeenteraden die norm nu wel na. "Daar zijn we erg blij mee," zegt Bernique Tool, oprichter van de Toiletalliantie en directeur van de Maag Lever Darm Stichting. "Maar twee derde van de gemeenten heeft niet eens toiletbeleid. Daarom zeggen wij: neem de norm op in de wet, houd gemeenten eraan maar geef hen óók geld om eraan te kunnen voldoen." Ook 9 op de 10 van de MAX Opinie Panelleden is van mening dat gemeenten bij de wet verplicht moet worden om te zorgen voor voldoende openbare toiletten. Op deze manier worden gemeenten verplicht te voldoen aan de norm, maar krijgen ze ook de financiële steun die nodig is om dit goed te doen en om de toiletvoorziening en aanduiding vervolgens ook in de toekomst te kunnen waarborgen.  

Een vreemd verzoek is dit zeker niet. In landen als Singapore, Japan en Nieuw-Zeeland zal je niet snel verlegen zitten om een toegankelijk en hygiënisch openbaar toilet. Hier wordt dat namelijk al toegepast. Ook in vele andere landen is het op toilet gebied een stuk beter geregeld als in Nederland. Zo vind je in Frankrijk zelfs in de kleinste dorpjes standaard een openbaar toilet. Tijdens je bezoek in landen als Zweden, Noorwegen en Denenmarken hoef je ook niet bang te zijn dat je je behoeften in de bosjes moet doen. Daar vind je op bijna iedere hoek wel een openbaar toilet.  

Drie verzoeken aan formerende partijen

De Toiletalliantie stelt de volgende drie verzoeken in een oproep aan formerende partijen: 


🧻1️ - De opgestelde toiletnormen op te nemen in de wet.

🧻2️ - Voldoende geld vrij te maken voor gemeenten voor de uitvoering van een toereikend toiletbeleid (denk aan de plaatsing van genoeg rolstoeltoegankelijke, hygiënische toiletunits, het onderhoud en de aanduiding hiervan).

🧻3 - Het verplichten van regionale treinen om binnen 3 jaar allemaal voorzien te zijn van een toilet.


Hiermee wordt er in Nederland een sterke basis gecreëerd voor een toegankelijk, inclusief toiletlandschap.

Verwante artikelen over dit onderwerp

▶️ Nieuwsartikel Toiletalliantie: Oproep aan formerende partijen: maak Nederland toegankelijker met meer openbare toiletten

▶️ Nieuws artikel Het Parool: Toiletalliantie wil norm openbare wc’s in wet vastleggen: ‘Angst houdt nu mensen thuis’