Meer wc's door coronacrisis: 'Elke 250 meter een openbaar toilet'

Mensen met hoge nood moeten in het centrum van Utrecht voortaan altijd een toilet kunnen vinden. De gemeente wil dat er elke 250 meter een openbare wc is.  Om dit te bereiken moeten ook buurtcentra, sportzalen en zwembaden hun toiletten beschikbaar stellen.

Utrecht maakt zich met het actieplan Utrecht op Gemak hard voor meer toiletten in het centrum. In de grote gemeentelijke gebouwen in de stad is al een openbare wc, maar er moeten er meer bijkomen. In sommige gebouwen zijn slechts simpele aanpassingen nodig, zoals goede bewegwijzering.

Enthousiast

Het nieuwe beleid van Utrecht klinkt Hjalmar Duif als muziek in de oren. Hij maakt zich al negen jaar hard voor meer toiletten in de Nederlandse steden. Hij is mede-oprichter van de HogeNood-app, waarop je kunt zien waar openbare toiletten in de buurt zijn. "Het plaatsen van nieuwe toiletten is duur, dus waarom niet ook andere toiletten openstellen? Die toiletten zijn er toch al", zegt hij tegen Editie NL.

           

Duif vindt dat gemeente een belangrijke rol hebben in het beschikbaar stellen van toiletten. "Gelukkig komen we steeds meer op het punt dat meer mensen inzien hoe belangrijk dit is. Vooral grote gemeenten als Utrecht, Rotterdam en Amsterdam werken er hard aan. Zo hebben gemeenten die er niet zo actief mee bezig zijn een voorbeeld."

Bewustwording door corona

Hij denkt dat de coronaperiode meer bewustwording heeft gecreëerd. "Met het sluiten van horeca en openbare gebouwen werd duidelijk dat er ineens minder toiletten waren. Zo heeft iedereen zich kunnen verplaatsen in mensen voor wie het al lastig was, zoals blaaspatiënten."

           

Toch is er volgens Duif nog veel werk aan de winkel. "Er moeten niet alleen meer toiletten bijkomen, maar de toiletten moeten ook goed en fijn zijn. Er moeten bijvoorbeeld niet alleen urinoirs zijn: de toiletten moeten voor mannen én vrouwen zijn. En er je moet er niet alleen met cash kunnen betalen."

VVD

Gertjan te Hoonte, VVD-gemeenteraadslid in Utrecht, vindt het ook belangrijk dat er genoeg toiletten in de stad zijn. VVD en D66 zetten zich hier sinds 2018 voor in. "Als je tijdens een uitstapje naar de supermarkt twee keer naar de wc moet, dan moet dan mogelijk zijn", zegt te Hoonte tegen Editie NL.

"In het Stadskantoor en in bibliotheken kunnen mensen al naar het toilet, maar er moeten meer én goede plekken bij komen. We hebben een initiatiefvoorstel opgezet, waarbij we hebben gekeken welke toiletten er in korte tijd bij kunnen komen. Het college werkt dat nu uit."

Breder dan centrum

Te Hoonte is dan ook enthousiast over het actieplan Utrecht op Gemak, dat nu wordt uitgerold. "Ik ben heel benieuwd of het ver genoeg gaat. Wat ons betreft mag het breder dan alleen de stad. Het is nu nog erg gericht op het centrum en dat is ook logisch, maar het is ook op andere plekken nodig."            

           

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5174358/utrecht-openbare-toiletten-bewustwording-corona