Een dikke pluim voor Gemeente Veere die tijdens Wereld Toilet Dag 2022 de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland is geworden. Dit vooral door zelf het goede voorbeeld te geven waarbij de gemeente vooral een eigen koers vaart en kiest voor het plaatsen van veel openbaar toegankelijke toiletten.

In dit artikel spreken wij met Roderiek Gaakeer over hoe de gemeente de stijging van plaats 27 in 2021 naar plaats 1 in 2022 heeft weten te realiseren, over dat openbare toiletten al jaren lang prioriteit krijgen maar met oud beleid en over wat we nog kunnen verwachten van de gemeente Veere. Zo blijft het vervangen van bestaande toiletlocaties en het plaatsen van nieuwe locaties belangrijk, maar zullen ook lokale ondernemers worden benaderd voor de openstelling van hun toilet.

Wethouder Marcel Steketee geeft aan: "Goede voorzieningen, waaronder openbare toiletten, zijn van grote waarde voor ons toeristisch product en lokale economie"

Beleid uit de jaren 90

"Dat er geen beleid zou zijn is een misvatting. Die is er wel degelijk, maar dateert wel van heel wat jaren geleden. Als het goed is wordt dit beleid wel herzien, maar dat neemt niet weg dat wij ondertussen gewoon doorgaan waar wij mee bezig zijn. Zelf ben ik actief voor de gemeente Veere vanaf 2016 en ben altijd betrokken geweest bij de openbare toiletten. Waar de echte aandacht voor kwalitatieve toiletlocaties bij de oorsprong van mijn collega Piet Kluijfhout ligt. In 2018 heeft hij met een pilot de eerste 6 dixies vervangen voor openbare toiletten.

Deze pilot werd een groot succes. Dit bleek al snel omdat veel toeristen en inwoners zeer positief reageerde op deze toiletten. Deze ervaringen werden direct teruggekoppeld aan mijn collega die op de toiletlocaties zelf aanwezig was en daarnaast zijn er ook enquêtes gehouden. In 2018 diende je voor het toiletbezoek ook nog 50 cent te betalen en op die manier konden we ook zien hoe vaak de toiletlocatie werd bezocht. Toch hebben we besloten om de toiletten in 2020 gratis te maken."

Meer en gratis toegankelijke toiletten vanaf 2020

"Het initiatief kwam vanuit ons richting B&W en deze is goedgekeurd om de openbare toiletten gratis te maken. Waarom gratis zou je zeggen? In eerste instantie wilde de raad dit ook helemaal niet en is er zelfs gekeken om ze juist allemaal betaald te maken. Financieel was het namelijk niet een mooi jaar en de wethouder kon het dan ook niet rijmen met de toiletten nog gratis maken. Toch is het wel gelukt vanwege verschillende redenen:

  1. We zijn een gemeente die 150.000 toeristen per zomer aantrekt en waar we een aantrekkelijk gemeente voor willen zijn omdat deze goed zijn voor de lokale economie en de gemeentelijke inkomsten. Gratis toiletten is dan wel het minimale wat je kan aanbieden.
  2. Op dat moment zaten we nog met betaalde en onbetaalde toiletlocaties en wilden daarnaast ook nog meer locaties realiseren. De betaalde locaties waar elektronisch betalen mogelijk zijn duur in aanschaf en de bestaande locaties waren nog voorzien van betalen met muntgeld en zouden dan ook vervangen moeten worden door elektronisch betalen. Dit zou helemaal duur worden als je 3 verschillende faciliteiten hebt met 3 verschillende deuren wat bij onze locaties het geval was. Daarnaast gebeurde het ook regelmatig dat iemand wat tussen de deur stopte zodat iedereen de hele dag er gratis in kon waardoor het onderhoudsteam weer gestuurd moest worden. We hebben dus naast de aanschaf ook met (technisch) onderhoud gerekend die afgestemd waren op de praktijk en besloten om mede vanwege de kosten niet voor betaalde toiletlocaties te gaan, maar ze dus gratis te maken.
  3. We maakten altijd 2 keer per dag de locaties schoon, maar dat vond ik wat overdreven dus nu is het 1 keer. Vanwege het gratis maken hadden we niet meer de inkomsten, maar vanwege minder schoonmaak hadden we ook minder kosten.

De raad stemde in en daarnaast ook meteen met ruimere openingstijden naar dagelijks open. Waar de locaties in het verleden 7 maanden lang alleen in het weekend geopend waren zijn die nu ook doordeweeks geopend. Inmiddels zitten we op 21 openbare toiletlocaties en stoppen nog niet."

De plannen voor aankomend jaar

"Voor de zomer zullen er weer 2 nieuwe locaties bijkomen waarbij wij naast de rolstoeltoegankelijkheid rekening zullen houden met een verschoontafel voor volwassenen. Verder zullen 6 bestaande locaties verduurzaamd worden. Overigens hebben de locaties twee verschillende uitstralingen: de toiletten in de natuur hebben een houten ombouw en in stedelijke gebieden hebben ze cortenstaal. Naast de openbare toiletten zullen mijn collega Piet en de ondernemersmanager ook een flyer gaan verspreiden waarbij de locaties van derden toegevoegd zullen gaan worden. Ondernemers kunnen dit bij mij kenbaar maken via hogenood@veere.nl.

Op deze manier hopen wij onze nummer 1 plaats vast te kunnen houden op de ranglijst. Wij houden tot dusver nog geen rekening met de 500 meter norm, maar kijken gewoon wat logisch is en dat gaat dus aardig goed."