Een dikke pluim voor Gemeente Roosendaal die gehoor geeft aan de oproep van haar inwoners voor meer openbare toiletten in het centrum. Dit door het betrekken van lokale ondernemers voor de openstelling van hun toilet voor passanten, de plaatsing van ”het meest inclusieve toilet die je kan hebben” en het vindbaar maken van deze toiletten via de HogeNood app. De gemeente wil de toiletdekking in het centrum en omliggende dorpen hiermee verbeteren en de resultaten liegen er niet om.

Het nieuwe, inclusieve openbare toilet

Omdat de gemeente een inclusieve samenleving belangrijk vindt is ervoor gezorgd dat het nieuwe toilet op de markt voor iedereen toegankelijk is. “Iedereen is welkom” vertelt wethouder Koenraad. “Dit zijn de meest inclusieve toiletten die je maar kunt hebben.”

Bij de plaatsing van het toilet heeft de gemeente geluisterd naar haar inwoners, waaronder naar de wens van Anne Bleijenberg. Zij vroeg of het mogelijk was om een verschoningsbrancard te plaatsen waar mindervalide kinderen, zoals haar eigen dochtertje van vijf, gebruik van kunnen maken. Op deze manier kunnen ook mensen die te groot zijn voor de baby verschoontafel op een hygiënische manier van de nodige zorg worden voorzien. De inwoonster is positief verrast met het resultaat “Ik voelde me heel erg gehoord daardoor”  vertelt ze. “Het is een voorbeeld van inclusiviteit, contacten en het luisteren naar je burgers en je bewoners.”  Dit geeft haar gezin de vrijheid om er op uit te gaan “dat betekent dat wij als gezin weer op pad kunnen met elkaar.”

Gemeente Roosendaal werkt hiernaast hard aan de bouw van het nieuwe stadskantoor. Ook hier zal rekening gehouden worden met de plaatsing van inclusieve, toegankelijke toiletten.

 

Vindbaarheid van toiletten

Voor het vergroten van de zichtbaarheid van openbare toiletten binnen de gemeente worden er stickers op de toiletlocaties geplakt met de tekst ‘bij ons mag je naar de wc.’  Daarnaast is er geïnvesteerd in bewegwijzering en is de gemeente aangesloten bij de HogeNood app waar alle toiletten worden vermeld. Hiermee kan iedereen erop vertrouwen dat het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet binnen de gemeente gemakkelijk en snel te vinden is.

 

Samenwerking met lokale ondernemers

De gemeente probeert zo goed mogelijk te voldoen aan de gestelde 500 meter norm van de Toiletalliantie. De Toiletalliantie is een vereniging van belanghebbende partijen (waaronder de Maag Lever Darm Stichting) die zich sterk maken voor meer toiletlocaties in Nederland. Om in korte tijd een zo groot mogelijke dekking binnen de gemeente en omliggende dorpen te realiseren wordt de samenwerking gezocht met lokale (horeca)ondernemers, winkeliers en dorpshuizen. Hen wordt gevraagd of ze bereid zijn hun toilet open te stellen en de toiletlocatie in de HogeNood te vermelden. Naast het verkrijgen van een positief imago en de potentie voor meer enthousiaste klanten, zorgen ze op die manier samen voor een toegankelijke, gastvrije en inclusieve gemeente.

Gemeente Roosendaal heeft dankzij deze sympathieke ondernemers al ruim 20 toiletten extra mogen toevoegen aan de app. Dat is een heel mooi resultaat en de gemeente hoopt hier in de toekomst nog meer toiletlocaties aan toe te voegen.

Meer over de plaatsing en opening van het toilet en de achterliggende gedachtegang van de gemeente ontdek je in deze video.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Al meer dan 6,000 nieuwsleden. Conform regelgeving AVG.