De Eurosleutel, wat is dat nou eigenlijk?

Gemeenten kunnen het initiatief nemen om sloten te plaatsen op toiletten die toegankelijk zijn met een Eurosleutel. Hierbij wordt er op een of meerdere toiletten binnen de gemeente die van buitenaf toegankelijk zijn (waarvoor je dus in eerste instantie niet een gebouw hoeft te betreden) en slot gezet die te openen valt met een speciale sleutel: de Eurosleutel.

De Eurosleutel kan gebruikt worden op ieder toilet met een bijhorend slot. Hierdoor is het mogelijk voor personen met een sleutel om toiletten met een bijpassend slot in heel Nederland maar bijvoorbeeld ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Spanje te betreden. Er zijn in totaal ruim 10.000 locaties in heel Europa waar de Eurosleutel toegang toe verleent. De eerste Nederlandse gemeente die toiletten heeft voorzien van een Eurosleutel is gemeente Deventer.

Deze speciale sleutel kan door personen voor wie toegang tot een toilet 24/7 nodig is aangevraagd worden via een speciaal webformulier, te vinden op deze website. Hiervoor wordt een bedrag van€22,50 gevraagd. Iemand die binnen een gemeente woont die de Eurosleutel faciliteert kan de Eurosleutel veelal ook bij eigen gemeente aanvragen (de prijs die hiervoor gevraagd wordt kan wisselend zijn, zo is het bedrag dat gemeente Deventer hiervoor vraagt €10). De Eurosleutel wordt alleen verkocht aan ouderen vanaf 70 jaar en personen met een fysieke handicap of functiebeperking zoals:

🔑 Scootmobiel-of rolstoelgebruikers

🔑 Mensen met een visuele beperking

🔑 Stomapatiënten

🔑 Mensen met een chronische darm-of urinewegproblemen

Als je de sleutel aanvraagt is het nodig om een bewijsstuk in te leveren die aangeeft dat je valt onder een van deze doelgroepen.

Om deze speciale locaties ook voor personen die buiten deze categorieën vallen toegankelijk te maken, wordt de sleutel in sommige gevallen zo gefaciliteerd dat deze gratis in bruikleen afgehaald kan worden bij een nabijgelegen locatie zoals een VVV kantoor of bibliotheek. Natuurlijk moet er dan wel nagedacht worden over een manier om te verzekeren dat de sleutel ook weer teruggebracht wordt. Bijvoorbeeld door een bedrag of artikel als onderpand over te dragen.

In de HogeNood app kan je een locatie met Eurosleutel herkennen aan het sleutel icoontje dat bij een rolstoeltoegankelijk toilet aangegeven staat (vergelijkbaar aan de afbeelding bij dit artikel).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Al meer dan 6,000 nieuwsleden. Conform regelgeving AVG.