De Toiletvriendelijkste gemeente van Groningen is Groningen

15 december 2022

Op zaterdag 19 november 2022 was het Wereld Toilet Dag. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het belang van goede sanitaire voorzieningen en toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen.

In Nederland is werk aan de winkel want uit recent onderzoek is gebleken dat één op de vijf mensen regelmatig thuis blijft vanwege het gebrek aan toiletten. We kunnen dan ook wel stellen dat er sprake is van een maatschappelijk probleem. Om aandacht te vragen voor dit probleem maken wij op Wereld Toilet Dag jaarlijks de welbekende ranglijst van “de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland“ bekend. Maar niet alleen op Wereld Toilet Dag zou er aandacht moeten worden geschonken aan (de oplossing van) dit maatschappelijke probleem. Wat ons betreft zou dit altijd op de agenda moeten staan. Vandaar dat wij maandelijks inzoomen op één van onze 12 provincies, waarbij wij inzicht geven in hoe de gemeenten binnen die provincie ervoor staan.

We gaan de de provincies niet op alfabetische volgorde af, maar op basis van de beste gemeente van de slechtste provincie die er te vinden is We starten deze maand met de provincie Groningen omdat gemeente Groningen op positie 124 is geëindigd. Onderstaand

Provincie Groningen - Gemeente Groningen (124) - december
Provincie Flevoland - Gemeente Noordoostpolder (90) - januari
Provincie Gelderland - Gemeente Harderwijk (16) - februari
Provincie Overijssel - Gemeente Losser (11) - maart
Provincie Drenthe - Gemeente Assen (10) - april
Provincie Noord-Brabant -Gemeente Vught (7) - mei
Provincie Limburg - Gemeente Roermond (6)- juni
Provincie Zuid-Holland -Gemeente Rotterdam (5) - juli
Provincie Noord-Holland - Gemeente Alkmaar (4) - augustus
Provincie Friesland - Gemeente Schiermonnikoog (3) - september
Provincie Utrecht - Gemeente Utrecht (2) - oktober
Provincie Zeeland - Gemeente Veere (1) - november

Het aantal inwoners per toilet  

De toiletvriendelijkste gemeente van de provincie Groningen is dus de gemeente Groningen. Met een totaal van 537 punten weten ze de 1ste plaats te bemachtigen.

Om een sprekend en helder beeld te schetsen van de noodzaak voor meer toiletten voor de gemeenten binnen de provincie Groningen hebben we per gemeente een opdeling gemaakt van het aantal inwoners per aanwezig toilet. We willen benadrukken dat bezoekers en toeristen van de gemeente hier niet bij
ingecalculeerd zijn.

Zo moeten zelfs in de best scorende gemeente van deze provincie (gemeente Groningen) een totaal van 2.611 inwoners één openbaar/opengesteld toilet delen, waarbij er in totaal 90 toiletten zijn. Bij de minst scorende gemeente (gemeente Pekela) zijn er 3 toiletten voor de inwoners waardoor 4.065 inwoners het toilet delen. Er is genoeg ruimte voor verbetering! Het aantal personen die een toilet moeten delen is 1 van de 6 indicatoren waarop de landelijke ranglijst is gebaseerd.

Iedere maand communiceren we het aantal inwoners per toilet van alle gemeenten binnen de provincie die op dat moment in de spotlight staat via onze nieuwsbrief. Wil jij ook iedere maand de eerste zijn die deze data in de mailbox ontvangt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

De ranglijst van provincie Groningen

De volledige ranglijst van de gemeenten binnen de provincie Groningen hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet en of deze gestegen of gedaald zijn in de provincie ten opzichte van vorig jaar.

Voor een volledige weergave van de tabel kun je het beste in landscape of op een desktop kijken.

Plaats (+/-) Gemeente Toiletten Inwoners
op 1 toilet
1 Gelijk Icon 0 Groningen 90 2.611
2 Gelijk Icon 0 Het Hogeland 19 2.527
3 Gelijk Icon 0 Eemsdelta 16 2.837
4 Gelijk Icon 0 Oldambt 14 2.752
5 Gelijk Icon 0 Westerkwartier 21 3.062
6 Gelijk Icon 0 Veendam 5 5.493
7 Gelijk Icon 0 Stadskanaal 9 3.539
8 Gelijk Icon 0 Westerwolde 9 2.952
9 Gelijk Icon 0 Midden-Groningen 18 3.383
10 Gelijk Icon 0 Pekela 3 4.065

Ruimte voor verbetering

Landelijk gezien staat de gemeente Groningen met 537 punten op de 124e positie van de in totaal 344 gemeenten die Nederland op dat moment rijk was. Als je dit afzet tegen de 1.000 punten die behaald kunnen worden is er nog voldoende ruimte voor verbetering.

Met enkele simpele stappen is het voor iedere gemeente mogelijk om het komende jaar nog hoger op de landelijke ranglijst te eindigen. Er zijn meer dan voldoende haalbare mogelijkheden voor alle gemeenten om toiletvriendelijker en daarmee niet alleen inclusiever, maar ook gastvrijer te worden.

Zo kan er onder anderen gedacht worden aan:

  1. Toiletten van gemeentelijke locaties openbaar stellen voor passanten.
  2. Plaatsen van openbare (seizoensgebonden) toiletten op drukbezochte locaties.
  3. Lokale ondernemingen vragen of hun toiletten openbaar gesteld mogen worden voor passanten.
  4. Het duidelijk vindbaar van toiletten door partner te worden van HogeNood en toiletten aan te melden en data bij te houden in het HogeNood CMS, op
    locatie bordjes te plaatsen die naar het toilet toe leiden en stickers te plaatsen bij toiletlocaties zelf om deze extra aan te duiden.  
  5. Het houden van een duurzaam toiletbeleid zodat niet alleen nu, maar ook in de toekomst het hebben van voldoende hygiënische toiletten binnen de
    gemeente worden verzekerd.

Ook een toiletvriendelijke gemeente worden? Neem dan contact op.

De complete ranglijst van toiletvriendelijke gemeenten van Nederland 2022

Voor degenen die willen ontdekken op welke plaatst de eigen gemeente is beland hebben wij de complete ranglijst van alle 344 voor Wereld Toiletdag 2022 ook als interessant artikel. Hierin lees je hoe de lijst tot stand is gekomen en hoeveel punten iedere gemeente in 2022 heeft weten te behalen. Ook is er de kaart die inzicht geeft in de nabijheid van alle aangemelde toiletten in de HogeNood app.

Maandelijks op de hoogte blijven van iedere provincies via de nieuwsbrief

Van nu af aan publiceren wij maandelijks een artikel waarin een van onze 12 provincies centraal staat. Altijd weten dat je als eerste op hoogte wordt gesteld van de toiletvriendelijkste gemeente van iedere provincie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Op die manier verzeker jij jezelf ervan
dat jij de nieuwste lijst in je inbox krijgt zodra deze online wordt gezet!

Note: de data gebruikt in dit artikel is een moment opname van Wereld Toilet Dag 2022, het is mogelijk dat er in de tussentijd wijzigingen hebben plaatsgevonden.